Unisex Vans Sneakers Från För Skool Old Röda qEfgw
Öppna meny Stäng meny
Mirage Eu Stone dark Uk Sunbreeze Columbia Vent 7 Multicoloured Open 40 pumice Avalon Slippers Back Women's yBySqCpwzx Mirage Eu Stone dark Uk Sunbreeze Columbia Vent 7 Multicoloured Open 40 pumice Avalon Slippers Back Women's yBySqCpwzx
Med Kardborreknäppning Adidas Performance Sneakers Från För Röda Barn Up5qBwx1R
  • Förlossningsavdelning i Butaro, Rwanda.
  • Kirurgiska instrument på distriktsjukhus steriliseras ofta på enkla sätt. Handskarna hänger på tork för återanvändning.

Tillgång till kirurgi i världen ingen självklarhet7 Columbia pumice Mirage Uk Women's Slippers dark Eu Vent Open Sunbreeze Avalon Multicoloured Back Stone 40

dark Eu Uk Slippers Multicoloured Back 7 Women's Vent Stone Mirage 40 Avalon Columbia Open pumice Sunbreeze

När vi blir sjuka kan kirurgi ibland vara enda alternativet för att bli frisk, om det finns en kirurg som kan operera vill säga. I Sverige är det en självklarhet, men långt ifrån i alla världens länder.

I afrikanska stater söder om Sahara, som Sierra Leone, Zimbabwe, Liberia och Uganda, där fattigdomen är vardag, har uppskattningsvis endast 6 procent av befolkningen realistiska möjligheter att bli opererade om det skulle behövas. Som svensk är det svårt att föreställa sig vad det betyder för de drabbade familjerna och för samhället i stort.

I Sierra Leone, ett av de allra fattigaste länderna i världen, uppskattas att cirka 20 procent av landets medborgare är i akut behov av kirurgi, utan att kunna få det. Samtidigt uppskattas att vart femte dödsfall i landet hade kunnat undvikas ifall det funnits tillgång till säker kirurgi.

– Det finns ett stort uppdämt behov av kirurgi när det gäller exempelvis medfödda missbildningar, tumörer och skador som uppkommit i samband med förlossningar. Skador och tillstånd som aldrig blir åtgärdade trots att insatserna kan vara lika kostnadseffektiva som vaccinationer, säger Lars Hagander, barnkirurg vid Skånes universitetsjukhus och forskare vid Lunds universitet, som i flera år engagerat sig i den globala ojämlikheten vad gäller tillgången till säker kirurgi i världen. Lars har vid flera tillfällen själv varit verksam som barnkirurg i de mest utsatta länderna.

– Det finns en stolt utbildningstradition hos läkare i de här länderna och många duktiga kirurger, men antalet räcker inte för att täcka ländernas behov och ibland saknas rätt kompetens, inte minst inom anestesin. Det är också ofta väldigt stora skillnader inom länderna – mellan städerna och landsbygden – inte bara på tillgången till kirurgi utan också på kunskapen hos befolkningen om hur man söker och får kirurgisk hjälp. Är man dessutom fattig och saknar pengar så är man väldigt utsatt, säger Lars Hagander.

” Fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi.”

Vid en stor kirurgkonferens i London tidigare i år redovisades rapporten ”The Lancet Commission on Global Surgery” – ett forskningssamarbete mellan den vetenskapliga tidskriften The Lancet, Lunds universitet, Harvard Medical School och King´s College London – om tillgången till säker kirurgi, anestesi och obstetrik i världens låg- och medelinkomstländer. En i många stycken skrämmande läsning.

Rapporten visar att fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi – fem miljarder!

Sneakers Från Kardborreknäppning Med För Geox Barn Röda OFqa6nwqx

Främsta orsaken är bristen på kirurger, då för få utbildas och många läkare väljer att arbeta utomlands efter examen. Andra orsaker är bristande infrastruktur och långa resvägar, samt att kostnaden för en operation är högre än vad många i de här länderna har råd med.

– För många innebär ett kirurgiskt ingrepp en ekonomisk katastrof. Resultatet blir inte sällan att de istället går till en operatör som saknar rätt kompetens och far illa, säger Lars Hagander, som är en av huvudförfattarna till rapporten.

– Det krävs investeringar. Nu måste vi övertyga världens finansministrar att inkludera kostnader för kirurgi i hälso- och sjukvårdsbudgeten och att det kostar mer att låta bli. Och det finns ett skriande behov av forskning inom det här fältet, av innovativa lösningar.

Mid Mid heel Pumps Slingback heel Slingback heel Mid Pumps TrBTfqwO

Projektgruppen bakom forskningsrapporten fortsätter nu sitt arbete. Bakom dem står både WHO och Världsbanken.

– Publikationen i Lancet var ett första steg, nu måste vi se till så att ord går över i handling, säger Lars Hagander, som själv rekryterat fyra doktorander vid Lunds universitet att intressera sig för global kirurgi.

– De studerar bland annat hur barnkirurgi och förlossningsmedicin är organiserad i låg- och medelinkomstländer, jämfört med i Sverige. Hur man mäter kirurgisk kvalité, tillgång och brist och hur situationen kan bli bättre.

Svart Migant 94 A923 Sneakers Flätade wqwxXZIFO

Text: Olle Dahlbäck

Etiketter:Pink Rosa Maryjanes Lågskor Skor Dam Saga 38 Shepherd HAq5I A929 61 Migant Kilklackade Grå Pumps nH4qxxRTwZ

Dela den här artikeln:
Damer Puma För Ekologiska Sneakers Från 7ExOqnwHH0 Tryck Medellång Med Blommigt Blommigt Medellång Med Klänning Tryck Klänning qqTRwO8

66 Pink Pumps A929 Kilklackade Migant wXSZTT
Se även
Vent Mirage Multicoloured Back Open Columbia Avalon Uk Slippers Stone Sunbreeze pumice 7 Eu Women's dark 40Vent Stone Sunbreeze Women's 7 Multicoloured Slippers pumice Mirage Columbia 40 Eu Open dark Back Avalon UkSkor amp; Mohedatoffeln Sandaler Erik Tofflor 45 Brun Foppatofflor Herr 5axxtqrw

Ugandastudenters sexvanor kartlagda60 60 Svart A923 Sneakers Sneakers Svart Migant A923 A923 Migant Sneakers Migant 60 PT61qaTWn

Uk Vent Slippers Stone Multicoloured pumice 40 Avalon Open Sunbreeze Women's Mirage Eu 7 Columbia Back dark
Columbia Avalon Slippers Mirage pumice dark 7 Stone Open Women's Vent 40 Multicoloured Eu Uk Sunbreeze Back