Mjukisbyxor topp Petite Design Bandeau Mysset Asos Och Marinblå Med 06UxA0q
Öppna meny Stäng meny
Columbia Svart Low Peakfreak amp; Xcrsn 42 Ii Walkingskor Sportskor Sneakers Black Outdry Skor Lux Herr 7t7rAwq Columbia Svart Low Peakfreak amp; Xcrsn 42 Ii Walkingskor Sportskor Sneakers Black Outdry Skor Lux Herr 7t7rAwq
Dam Grå Asymmetrisk I Bodyflirt Ärm Utan Nederkant Jerseyklänning Med CrHqxwOC
  • Förlossningsavdelning i Butaro, Rwanda.
  • Kirurgiska instrument på distriktsjukhus steriliseras ofta på enkla sätt. Handskarna hänger på tork för återanvändning.

Tillgång till kirurgi i världen ingen självklarhetLow Walkingskor 42 Sneakers Columbia Ii Lux Outdry Svart Herr amp; Xcrsn Sportskor Skor Black Peakfreak

Skor Walkingskor Lux 42 Outdry Xcrsn Sportskor Herr Black Columbia Peakfreak Ii Sneakers Low amp; Svart

När vi blir sjuka kan kirurgi ibland vara enda alternativet för att bli frisk, om det finns en kirurg som kan operera vill säga. I Sverige är det en självklarhet, men långt ifrån i alla världens länder.

I afrikanska stater söder om Sahara, som Sierra Leone, Zimbabwe, Liberia och Uganda, där fattigdomen är vardag, har uppskattningsvis endast 6 procent av befolkningen realistiska möjligheter att bli opererade om det skulle behövas. Som svensk är det svårt att föreställa sig vad det betyder för de drabbade familjerna och för samhället i stort.

I Sierra Leone, ett av de allra fattigaste länderna i världen, uppskattas att cirka 20 procent av landets medborgare är i akut behov av kirurgi, utan att kunna få det. Samtidigt uppskattas att vart femte dödsfall i landet hade kunnat undvikas ifall det funnits tillgång till säker kirurgi.

– Det finns ett stort uppdämt behov av kirurgi när det gäller exempelvis medfödda missbildningar, tumörer och skador som uppkommit i samband med förlossningar. Skador och tillstånd som aldrig blir åtgärdade trots att insatserna kan vara lika kostnadseffektiva som vaccinationer, säger Lars Hagander, barnkirurg vid Skånes universitetsjukhus och forskare vid Lunds universitet, som i flera år engagerat sig i den globala ojämlikheten vad gäller tillgången till säker kirurgi i världen. Lars har vid flera tillfällen själv varit verksam som barnkirurg i de mest utsatta länderna.

– Det finns en stolt utbildningstradition hos läkare i de här länderna och många duktiga kirurger, men antalet räcker inte för att täcka ländernas behov och ibland saknas rätt kompetens, inte minst inom anestesin. Det är också ofta väldigt stora skillnader inom länderna – mellan städerna och landsbygden – inte bara på tillgången till kirurgi utan också på kunskapen hos befolkningen om hur man söker och får kirurgisk hjälp. Är man dessutom fattig och saknar pengar så är man väldigt utsatt, säger Lars Hagander.

” Fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi.”

Vid en stor kirurgkonferens i London tidigare i år redovisades rapporten ”The Lancet Commission on Global Surgery” – ett forskningssamarbete mellan den vetenskapliga tidskriften The Lancet, Lunds universitet, Harvard Medical School och King´s College London – om tillgången till säker kirurgi, anestesi och obstetrik i världens låg- och medelinkomstländer. En i många stycken skrämmande läsning.

Rapporten visar att fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi – fem miljarder!

Dresses Skater Heavenly Nly Dress Trend Flounce xXqCPH6w4

Främsta orsaken är bristen på kirurger, då för få utbildas och många läkare väljer att arbeta utomlands efter examen. Andra orsaker är bristande infrastruktur och långa resvägar, samt att kostnaden för en operation är högre än vad många i de här länderna har råd med.

– För många innebär ett kirurgiskt ingrepp en ekonomisk katastrof. Resultatet blir inte sällan att de istället går till en operatör som saknar rätt kompetens och far illa, säger Lars Hagander, som är en av huvudförfattarna till rapporten.

– Det krävs investeringar. Nu måste vi övertyga världens finansministrar att inkludera kostnader för kirurgi i hälso- och sjukvårdsbudgeten och att det kostar mer att låta bli. Och det finns ett skriande behov av forskning inom det här fältet, av innovativa lösningar.

amp; Skor Kids 30 15902 Löparskor Unisex Sneakers Duffy Multi Sportskor 84 Svart wIYUxwBq

Projektgruppen bakom forskningsrapporten fortsätter nu sitt arbete. Bakom dem står både WHO och Världsbanken.

– Publikationen i Lancet var ett första steg, nu måste vi se till så att ord går över i handling, säger Lars Hagander, som själv rekryterat fyra doktorander vid Lunds universitet att intressera sig för global kirurgi.

– De studerar bland annat hur barnkirurgi och förlossningsmedicin är organiserad i låg- och medelinkomstländer, jämfört med i Sverige. Hur man mäter kirurgisk kvalité, tillgång och brist och hur situationen kan bli bättre.

amp; 32 Multi Svart Sneakers Unisex 84 Löparskor Kids Duffy 15902 Sportskor Skor qOYtZPp

Text: Olle Dahlbäck

Etiketter:Pink Rosa Maryjanes Lågskor Skor Dam Saga 38 Shepherd HAq5I amp; Sneakers 29 Skor Sneakers 84 Sportskor Unisex Kids Blå 16191 Duffy Silver Låga gw6XYgq

Dela den här artikeln:
Damer Puma För Ekologiska Sneakers Från 7ExOqnwHH0 Tryck Medellång Med Blommigt Blommigt Medellång Med Klänning Tryck Klänning qqTRwO8

Unisex 16191 Sneakers Sportskor 84 Sneakers Duffy Skor Låga Blå Kids Silver 30 amp; XawFWOPUW
Se även
Black Columbia Outdry Walkingskor Sneakers Low Skor 42 Svart Sportskor Peakfreak Ii Herr Lux amp; XcrsnSneakers Svart Outdry Herr Ii Black Skor Xcrsn Peakfreak Walkingskor Low amp; 42 Columbia Lux SportskorSkor amp; Mohedatoffeln Sandaler Erik Tofflor 45 Brun Foppatofflor Herr 5axxtqrw

Ugandastudenters sexvanor kartlagdaSkor 32 Sneakers 16191 Sportskor Unisex Silver Blå 84 Låga amp; Kids Sneakers Duffy I7Cfx

Skor Low Black Lux amp; Outdry Columbia Sportskor Ii Xcrsn Sneakers 42 Walkingskor Svart Herr Peakfreak
Peakfreak Outdry Herr Columbia Black Sneakers Skor Sportskor Xcrsn Walkingskor Low 42 Lux Svart amp; Ii