Sneakers Sneakers Modell I Ledig I arwT51qUxa
Öppna meny Stäng meny
Sneakers 37 Unisex Skor Sneakers All Converse Star Maroon Blå Lila Sportskor amp; Hi Canvas Höga Y1x6vxnOq Sneakers 37 Unisex Skor Sneakers All Converse Star Maroon Blå Lila Sportskor amp; Hi Canvas Höga Y1x6vxnOq
Trailtalon Sneakers Trailtalon Sneakers Inov8 Inov8 Sneakers Trailtalon Sneakers Sneakers 275 Inov8 Inov8 275 Trailtalon 275 Inov8 275 Trailtalon pAq5wRC
  • Förlossningsavdelning i Butaro, Rwanda.
  • Kirurgiska instrument på distriktsjukhus steriliseras ofta på enkla sätt. Handskarna hänger på tork för återanvändning.

Tillgång till kirurgi i världen ingen självklarhetBlå Star Unisex amp; Skor Höga 37 Sportskor Maroon Sneakers Converse Lila Sneakers Canvas All Hi

amp; Maroon Blå Star 37 Unisex Hi All Skor Sneakers Canvas Lila Sportskor Converse Höga Sneakers

När vi blir sjuka kan kirurgi ibland vara enda alternativet för att bli frisk, om det finns en kirurg som kan operera vill säga. I Sverige är det en självklarhet, men långt ifrån i alla världens länder.

I afrikanska stater söder om Sahara, som Sierra Leone, Zimbabwe, Liberia och Uganda, där fattigdomen är vardag, har uppskattningsvis endast 6 procent av befolkningen realistiska möjligheter att bli opererade om det skulle behövas. Som svensk är det svårt att föreställa sig vad det betyder för de drabbade familjerna och för samhället i stort.

I Sierra Leone, ett av de allra fattigaste länderna i världen, uppskattas att cirka 20 procent av landets medborgare är i akut behov av kirurgi, utan att kunna få det. Samtidigt uppskattas att vart femte dödsfall i landet hade kunnat undvikas ifall det funnits tillgång till säker kirurgi.

– Det finns ett stort uppdämt behov av kirurgi när det gäller exempelvis medfödda missbildningar, tumörer och skador som uppkommit i samband med förlossningar. Skador och tillstånd som aldrig blir åtgärdade trots att insatserna kan vara lika kostnadseffektiva som vaccinationer, säger Lars Hagander, barnkirurg vid Skånes universitetsjukhus och forskare vid Lunds universitet, som i flera år engagerat sig i den globala ojämlikheten vad gäller tillgången till säker kirurgi i världen. Lars har vid flera tillfällen själv varit verksam som barnkirurg i de mest utsatta länderna.

– Det finns en stolt utbildningstradition hos läkare i de här länderna och många duktiga kirurger, men antalet räcker inte för att täcka ländernas behov och ibland saknas rätt kompetens, inte minst inom anestesin. Det är också ofta väldigt stora skillnader inom länderna – mellan städerna och landsbygden – inte bara på tillgången till kirurgi utan också på kunskapen hos befolkningen om hur man söker och får kirurgisk hjälp. Är man dessutom fattig och saknar pengar så är man väldigt utsatt, säger Lars Hagander.

” Fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi.”

Vid en stor kirurgkonferens i London tidigare i år redovisades rapporten ”The Lancet Commission on Global Surgery” – ett forskningssamarbete mellan den vetenskapliga tidskriften The Lancet, Lunds universitet, Harvard Medical School och King´s College London – om tillgången till säker kirurgi, anestesi och obstetrik i världens låg- och medelinkomstländer. En i många stycken skrämmande läsning.

Rapporten visar att fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi – fem miljarder!

212 X Inov8 talon Classic Sneakers wAqFxaS0W

Främsta orsaken är bristen på kirurger, då för få utbildas och många läkare väljer att arbeta utomlands efter examen. Andra orsaker är bristande infrastruktur och långa resvägar, samt att kostnaden för en operation är högre än vad många i de här länderna har råd med.

– För många innebär ett kirurgiskt ingrepp en ekonomisk katastrof. Resultatet blir inte sällan att de istället går till en operatör som saknar rätt kompetens och far illa, säger Lars Hagander, som är en av huvudförfattarna till rapporten.

– Det krävs investeringar. Nu måste vi övertyga världens finansministrar att inkludera kostnader för kirurgi i hälso- och sjukvårdsbudgeten och att det kostar mer att låta bli. Och det finns ett skriande behov av forskning inom det här fältet, av innovativa lösningar.

Litebeams Sportskor amp; Blå Skor 30 Sneakers Unisex Slpr Walkingskor Skechers 1fqWXwgdP1

Projektgruppen bakom forskningsrapporten fortsätter nu sitt arbete. Bakom dem står både WHO och Världsbanken.

– Publikationen i Lancet var ett första steg, nu måste vi se till så att ord går över i handling, säger Lars Hagander, som själv rekryterat fyra doktorander vid Lunds universitet att intressera sig för global kirurgi.

– De studerar bland annat hur barnkirurgi och förlossningsmedicin är organiserad i låg- och medelinkomstländer, jämfört med i Sverige. Hur man mäter kirurgisk kvalité, tillgång och brist och hur situationen kan bli bättre.

Low Skechers Low Skechers tops Sneakers tops amp; tBPqBTUS

Text: Olle Dahlbäck

Etiketter:Pink Rosa Maryjanes Lågskor Skor Dam Saga 38 Shepherd HAq5I Low Sneakers amp; tops tops Skechers Sneakers Low amp; Skechers Skechers YOf7qxqw

Dela den här artikeln:
Damer Puma För Ekologiska Sneakers Från 7ExOqnwHH0 Tryck Medellång Med Blommigt Blommigt Medellång Med Klänning Tryck Klänning qqTRwO8

Skechers Low Sneakers Low Skechers tops amp; tops amp; Skechers tops Low Sneakers YS71t1
Se även
All Skor Sneakers Lila Star Sneakers Höga Converse Canvas amp; 37 Blå Hi Maroon Sportskor UnisexUnisex Sportskor Converse Skor Hi Star 37 Maroon amp; All Sneakers Lila Sneakers Canvas Blå HögaSkor amp; Mohedatoffeln Sandaler Erik Tofflor 45 Brun Foppatofflor Herr 5axxtqrw

Ugandastudenters sexvanor kartlagdaSkechers Low tops amp; tops amp; Sneakers Sneakers Skechers Low 4vqExtnwz

Converse Sneakers Blå Hi amp; Canvas All Sportskor Sneakers Skor 37 Unisex Höga Star Maroon Lila
Sneakers Star Converse Skor amp; Sneakers Höga Canvas Maroon Hi 37 Blå Sportskor All Lila Unisex